Letovanje 2023: Grčka, Turska, Italija, Egipat, Emirati, putovanja Evropom, ceo svet!
Putuj - vidi - živi!

TOSKANA I ELBA

Napoleonovo ostrvo

6 dana (3 noćenja) – autobusom

POLAZAK:    28. april 2015.             POVRATAK:    3.maj 2015

Elba
Program putovanja
1. dan     BEOGRAD
Sastanak putnika na parkingu ispred Sava centra (sa savske strane) u 17.30 h. Polazak na putovanje u 18.00 h. Vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju. Kraće pauze radi odmora tokom puta.
2. dan     1.143 km   …PIZA – MONTEKATINI
Nastavak vožnje kroz Italiju. Dolazak u podnevnim satima u prelepi, stari toskanski grad Pizu koji se raširio na desnoj obali reke Arno pre njenog ulivanja u Ligurijsko more. U njegovom centru je čuveni „trg čuda“ – Kampo dei Mirakoli, jedinstven u svetu. Gradjevine oko njega, katedrala, krstionica i krivi toranj su napravljeni od belog mermera iz Karare i odaju utisak harmonične celine. Danas je ceo ovaj prostor pod zaštitom UNESCO. Osim „trga čuda“ pažnju privlače i mala crkva Santa maria della Spina, dvorac Medičijevih iz 14. veka, botanička bašta jedna od najstarijih u Evropi kao i kraljevski dvorac Palaco Reale iz 16. veka. Panoramsko razgledanje centralnog dela grada. Slobodno vreme. Odlazak u Montekatini terme. Smeštaj u hotelu i noćenje.
3. dan    316 km   MONTEKATINI-ELBA (PORTOFERAIO)-MOMTEKATINI
Doručak. Slobodno vreme ili mogućnost odlaska na celodnevni fakultativni izlet na ostrvo Elbu. Vožnja autobusom do Piombina a zatim prelazak feribotom na ostrvo (vožnja traje oko 1 h). Elba je najveće ostrvo toskanskog arhipelaga. Udaljeno je svega desetak kilometara od obale i treće je po veličini u Italiji. Iako poznato još iz etrurskog perioda, svetsku slavu je ovom ostrvu u Tirenskom moru doneo boravak u izgnanstvu Napoleona I Bonaparte. Upravo su glavne znamenitosti Elbe vezane za njega. To su dve rezidencije  Dei Mulini, u najvećem gradu ostrva Portoferaiu i San Martino, 6 km udaljena od grada. Kada je došao na Elbu Napoleon je na mestu današnje vile Dei Mulini zatekao dve male kuće koje je spojio, dogradio sprat i pretvorio je u prigodan dom za život. Obilazak rezidencije Dei Mulini u Portoferaiu, danas muzeja. Slobodno vreme. Povratak feribotom na kopno i nastavak putovanja autobusom do Montekatinija. Noćenje. (CENA: € 55).
4. dan    40 km   MONTEKATINI-ČINKVE TERE-MONTEKATINI
Doručak. Slobodan dan u Montekatiniju ili odlazak na organizovan fakultativni izlet u Činkve Tere. Ovaj nacionalni park se prostire duž istočne obale Ligurije i udaljen je od grada Speci svega 5 km. Jedna je od najživopisnijih regija Italije. Na ovoj teritoriji, uz samo more, poredjano je pet sela neverovatne lepote: Monteroso, Vernaca, Kornila, Manarola i Riomadjore. Njihovi stanovnici se bave ribolovom, gaje groždje i masline i proizvode vino. UNESCO je 1997 godine uvrstio ovu teritoriju u svoju kulturnu baštinu. Jedinstvena priroda, najčistiji vazduh, idilične plaže i tradicionalna italijanska kuhinja su dovoljan razlog za posetu. Svih pet sela je povezano vozom i zelenim „ekološkim“ autobusom a mogu da se obidju i pešice. Obilazak vozom i autobusom svih sela sa zaržavanjem u svakom. U poslepodnevnim satima povratak u hotel. Noćenje. (CENA: € 25)
5. dan     1035 km    MONTEKATINI-BOLONJA-FERARA…
Doručak. Polazak za Bolonju. U brdovitoj oblasti, prekrivenoj voćnjacima i vinogradima smestila se Bolonja, glavni i najveći grad provincije Emilija Romanja, nekadašnja važna tačka Emilijanskog puta (via Emiliana). Često je nazivaju „crvenim gradom“ jer je centralni deo uglavnom gradjuen od crvene opeke. Trg Madjore je pulsirajuće srce grada i centar religioznog života. Panoramski obilazak gotske Bazilike San Petronio, šeste po veličini u svetu, iz 14. veka, ukrašene radovima Djovanija da Modena. Ponos grada je Nacionalna pinakoteka sa jednom od boljih italijanskih kolekcija slika. Glavna arhitektonska karakteristika su tornjevi kojih je nekada bilo 180 a do danas je ostalo svega 17. Neponovljiv izgled gradu daju i arkade čija je ukupna dužina preko 40 km.  Nastavak vožnje do Ferare, administrativnog centra regije Emilija Romanja.  Grad, na reci Po, je sačuvao bogato kulturno nasledje i renesansnu raskoš perioda 13. – 16. vek . Zahvaljujući bogatstvu porodice d’ Este u gradu su boravili Petrarka, Ticijan, Torkvato Taso i svi su u njemu ostavili tragove svog boravka. Danas je grad najbolji primer „mešavine“ arhitektura sa bajkovitim zamkom, prekrasnom katedralom,freskama u palati Šifania – nekadašnjoj rezidenciji d’ Esteovih i palatom Diamanti – galerijom slika. Slobodno vreme. Polazak prema Beogradu. Vožnja teritorijom Italije.
6. dan   … BEOGRAD
Noćna vožnja kroz Italiju i Sloveniju. Tokom puta kraće pauze radi odmora. Nastavak putovanja kroz Srbiju. Dolazak u Beograd u prepodnevnim satima.

 Cena aranžmana 199 €
Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit) € 60 

Cene putovanja su iskazane u evrima. Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu Banke Intesa na dan uplate. Plaćanje se može vršiti u gotovini, čekovima gradjana, kreditima poslovnih banaka ili avansnim računom (profakturom) sa rokom uplate od dva dana od datuma izdavanja profakture. U slučaju promene kursa dinara nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Rezervacija se potvrdjuje uplatom akontacije u iznosu od 40% od cene putovanja. Ostatak od 60% uplaćuje se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje.

U cenu putovanja je uračunato:

 • prevoz modernim turističkim autobusom (klima, TV, DVD) prema programu, bez usluga pića, hrane i dr. tokom vožnje
 • smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelu sa 3*, na bazi noćenja sa doručkom (3 n/d)
 • razgledanje Pize, Bolonje I Ferare
 • sva razgledanja predvidjena programom putovanja
 • usluge vodiča agencije
 • troškovi organizacije i realizacije putovanja
 • Sve putarine I parkinzi u zemlji i inostranstvu

U cenu putovanja nije uračunato:

 • međunarodno putno zdravstveno osiguranje
 • usluge koje nisu naznačene u programu putovanja
 • individualni troškovi
 • doplata za jednokrevetnu sobu ( na upit)
 • fakultativni izleti
 • ulaznice za posete poznatim objektima tokom puta
FAKULTATIVNI IZLETI
 • Za realizaciju fakultativnih izleta potrebno je najmanje 25 prijavljenih putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih, moguća je njihova realizacija ali uz promenu cene.
 • Celodnevni izlet za Elbu brodom I ulaznica za kuću Napoleona u Portoferaiu –  € 55
 • Celodnevni izlet u nacionalni park “Činkve Tere” sa ulaznicom  –  € 25
 • VAŽNE NAPOMENE

  Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 15 dana pre polaska na put ili do popune mesta.

  ● Potrebno je najmanje 30 putnika za realizaciju putovanja.

  ● Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama – uz blagovremeni upit i doplatu.

  ● Uobičajeno je da se u hotele ulazi oko 14.00 sati, a napuštaju poslednjeg dana boravka oko 09.00 sati

  ● Hoteli su kategorisani od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalaze.

  ● Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji

  ● Za putnike koji poseduju nove biometrijske (crvene) pasoše,nije potrebna viza za Grčku. Putnici koji poseduju inostrani pasoš treba sami da se informišu kod nadležnih ambasada (konzulata) o graničnim, viznim i svim ostalim propisima koji važe za zemlje u koje se putuje i obezbede odgovarajuće isprave.

  ● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

 • OPŠTE NAPOMENE

  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture , osim kada je to predviđeno programom putovanja.
  • Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (vremenskih prilika, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
  • Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
  • U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 5 dana pre polaska na put.
  • Organizator ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju zemlje putovanja ili tranzita zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa
  • Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Organizator ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
  • Opšti uslovi putovanja Organizatora su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA ). Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Organizator  smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije