Letovanje 2023: Grčka, Turska, Italija, Egipat, Emirati, putovanja Evropom, ceo svet!
Putuj - vidi - živi!

OVO PUTOVANJE NIJE AKTIVNO

hilandar
1.dan 
Polazak u jutarnjim časovima iz Novog Sada. Dolazak u večernjim časovima do hilandarskog Metoha Miloarsenica-Kakovo. U večernjim časovima dolazak u hilandarski Metoh Kakovo. Noćenje u manastirskom konaku ili hotelu.
2.dan 
U 9.50 časova ukrcavanje na brod i polazak na Svetu Goru Atonsku. Oko 11 časova pristajanje u Hilandarsku luku Jovanjica. Po iskrcavanju, prevoz autobusom do manastira Hilandar. Nakon smeštaja u manastirskom konaku, šetnja (oko 3km) i obilazak manastirskog kompleksa i obilazak Hrusije, Samarije, pirga sv. kralja Milutina i Skita sv. Vasilija na obali mora. Odlazak do grčkog manastira Esfigmen i poseta pećini sv. Antonija Pečerskog, osnivača Pečerske lavre u Rusiji. Šetnja kroz novi hilandarski vinograda. Povratak u manastir, večernja služba u okviru koje se iznosie i celivaju svete mošti. Poklonjenje i celivanje čudotvorne ikone Bogorodice Trojeručice i prusustvovanje čitanju akatista ikoni presvete Bogorodice Trojeručice, zatim poseta bogatoj Hilandarskoj riznici gde se između ostalog nalaze ikone presvete Bogorodice Odigitrije, Hristos Pantokrator i ostale svete ikone iz srednjeg veka. Večera u trpezariji sv.kralja Milutina. Noćenje.
3.dan 
U ranim jutarnjim časovima bogosluženje sa bratstvom manastira Hilandara a nakon liturgije zajednički ručak u trpezariji Sv. kralja Milutina . Posle kraćeg odmora obilazak i razgledanje manastirskih svetinja: loze Sv. Simeona, kosturnice, grobljanske crkve , bunara Sv. Save i knjižare u kojoj se mogu kupiti hilandarska izdanja knjiga , tamjan, ikone, sveće, vino idr. U 12 časova polazak iz Hilandara ka Sv. Trojici-Hilandarskoj keliji koja se nalazi na tri kilometara od Hilandara. Nastavak puta ka manastiru Zograf sa usputnim svraćanjem u isposnicu Sv. Kozme (isposnica liči na Ostrošku pećinu). Dolazak u manastiru Zograf. Smeštaj u konacima manastira Zograf, prisustvovanje večernjoj službi i večeri u manastiru. Spavanje u konaku.
4.dan 
Nakon Bogosluženja i ručka (doručka) polazak peške ka Zografskoj luci (oko 3 km). Ukrcavanje na brod i odlazak ka Sv. luci Dafne a odatle ka Kareji- monaškoj prestonici. Kareja je monaški gradić, svojevrsna prestonica Svetog Atona. Sama reč ‘kareja’ u prevodu znači ‘orah’, kojih ima mnogo u okolini grada. Nalazi se na samoj sredini poluostrva, na severoistočnim obroncima Svete Gore. Aton je takoreći monaška republika, ali pritom svaki manastir ima svoj tipik. U Kareji se nalazi Protat, u kome se ostvaruje vrhovna samouprava i sud, a u gradu se takođe nalazi i upravitelj. U Kareji se nalaze konaci svih atonskih manastira, osim manastira Kutlumuša, koji je pokraj same Kareje. Takođe se nalaze pošta, telegraf, carina, lučna i policijska uprava, prodavnice i ambulanta. Karejska Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice je najstarija na Svetoj Gori i prema predanju osnovao ju je 335. godine car Konstantin Veliki. Hram je stradao od požara, a obnovljen je u H veku za vreme vladavine cara Nikifora Foke. U HΙΙ veku hram su uništili katolici, a ponovo su ga obnovili bugarski carevi. Ovde su sačuvane freske iz XIV veka, a na gornjem delu oltara nalazi se svetinja Kareje, čudotvorna ikona Majke Božije Dostojno Jest, a čuva se takođe i čudotvorna ikona Hrista Spasitelja. Čudotvorna ikona Majke Božije Mlekopitateljnica nalazi se u keliji Svetog Save Srpskog zvanoj Tipikarnica. U Kareji živi oko sto monaha. Nakon smeštaja u konake grčkog manastira Sent Andrejski Skit – obilazak monaške prestonice: Protata, Saborne crkve (najstarije na Svetoj Gori), hilandarskog konaka, isposnice Svetog Save u kojoj se Sveti Sava podvizavao, hilandarske kelije-Paterice, grčkog manastira Kutlumuš, Skita Sv. Jovana Zlatoustog i Sent Andrejskog skita. Večera i konak u Skitu.
5.dan 
Nakon Bogosluženja i ručka (doručka) odlazak taksijem do Sv. manastira Velika Lavra svetog Atanasija – glavni manastir Svete Gore Atonske, nalazi se na nevelikom platou na severoistoku poluostrva, na oko pola sata hoda od mora. Osnovao ju je u H veku sveti Atanasije Atonski, a jezgro manastirskih zdanja podignuto je prilozima vizantijskih careva Nikifora Foke i Jovana Cimiskija.Među mnogim dragocenim relikvijama i darovima vizantijskih careva čuvaju se i krst i žezal svetog Atanasija, dve čudotvorne ikone – “Ikonomisa” (Ekonomka), postavljena u znak sećanja na javljanje Bogorodice svetom Atanasiju na mestu na kome se nalazi čudotvorni izvor, i Kukuzeljica, koja se nalazi u paraklisu Vavedenja u hramu Presvete Bogorodice; delovi životvornoga drveta Krsta Gospodnjeg u dragocenim optocima; mošti svetog Vasilija Velikog, svetog Mihaila Sinajskog, svetog apostola Andreja Prvozvanog, svetog Jefrema Sirina i mnogih drugih svetitelja. Šetnja do rumunskog skita Prodrom (oko 3 km) koji je posvećen Svetom Jovanu Preteči pripada Velikoj Lavri. Naseljen je Rumunima, koji za razliku od Srba, Rusa i Bugara nemaju svoj manastir na Svetoj Gori, pa im ovaj skit služi za okupljanje. Velelepan skit Svetog Jovana Preteče, jedan od najlepših na Svetoj Gori, nastao je od manje kelije koju je 1820. godine otkupio neki rumunski monah sa namerom da ovde izgradi skit. Pošto on ubrzo umire, započeti posao nastavljaju dva njegova zemljaka. No ubrzo zbog izbijanja grčkog ustanka prestaje se sa radovima na izgradnji skita da bi dvojica novih rumunskih monah 1852. godine, uz pomoć priložnika iz Rumunije, postavili osnove sadašnjeg kompleksa. Skit Svetog Jovana Preteče nalazi se na zaravni 250 metara iznad mora, na samom kraju Atonskog poluostrva. Nastanjuje ga nekolicina monaha koji u crkvi posvećenoj Jovanu Krstitelju ljubomorno čuvaju mošti svetog Dimitrija, Jovana Krstitelja, jednu čudotvornu ikonu Bogorodice, česticu Čudesnog krsta, odežde, sasude, itd. Osveženje u manastiru, celivanje moštiju i povratak u Veliku Lavru. Prisustvovanje večernjoj službi, večera i konak.
6.dan 
Nakon Bogosluženja i ručka povratak taksijem do Kareje, a nakon toga autobusom do luke Dafne. Nakon kraćeg zadržavanja u luci polazak brodom do Uranopolisa. Iz Uranopolisa odlazimo ka Jerisosu , smeštamo se u apartmanima – zajednička večera i spavanje u apartmanima.
7.dan-
U jutarnjim časovima poseta metohu Milo Arsenica a nakon toga polazak ka Solunu i Srbiji. Dolazak u večernjim časovima u Novi Sad.

Hilandar-south-west