Letovanje 2023: Grčka, Turska, Italija, Egipat, Emirati, putovanja Evropom, ceo svet!
Putuj - vidi - živi!

Putovanja 2016 – Portugal – Lisabon

Lisabon je najzapadnija prestonica Evrope, ali i jedan od najtoplijih glavnih gradova. Nalazi se na zapadu Portugala blizu obale Atlantika i mesta gde se najduža reka Iberijskog poluostrva (1.007km) Težo uliva u okean. Istorijsko središte grada nastalo je na sedam brežuljaka, pa ovaj deo grada ima interesantan reljef. Zbog strmih ulica grad koristi tri žičare i jedan lift. Zapadna strana grada najvećim delom je pokrivena parkom Monsanto, jednim od najvećih gradskih parkova u Evropi, koji se prostire na blizu 10 kvadratnih kilometara.
Tradicionalno prevozno sredstvo u Lisabonu je tramvaj. Uveden je u 19. veku, a prvi gradski tramvaji mogu se videti u Muzeju javnog saobraćaja (Muzeu da Karis). Takođe dva značajna obeležja Lisabona su Most 25. april – najduži viseći most u Evropi – i most Vasko da Gama koji je dobio ime po portugalskom moreplovcu i istraživaču (1469 – 1524). On je bio prvi čovek koji je morskim putem stigao iz Evrope do Indije, a pokazao i da se Afrika može oploviti.

 

 • 1. dan (sreda, 27. april 2016.) BEOGRAD – FRANKFURT – LISABON Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 04.15 sati. Poletanje za Frankfurt u 06.15 sati (let LH 1411). Dolazak u Minhen u 08.15 sati. Nastavak putovanja za Lisabon u 09.15 (let LH 1166). Dolazak u Lisabon u 11.15 sati po lokalnom vremenu. Odlazak na panoramsko razgledanje grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkrićima, panorama tvrđave svetog Đorđa… Transfer do hotela, smeštaj. Poslepodne, obilazak glavnih gradskih trgova pešice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska četvrt Alfama. Individualni povratak u hotel. Noćenje.

  2. dan (četvrtak, 28. april 2016.) LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ – ESTORIL – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni izlet “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro-klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Brdima koja okružuju mesto dominiraju zidine mavarskog utvrđenja i kitnjaste palate Pena, podignute u 19. veku. Nacionalna palata u Sintri zidana je na temeljima iz 15. veka i nosi obeležja mavarskog, gotskog, baroknog i lokalnog stila kralja Manuela. Kabo da Roka je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a sada turističkom mestu koje je šetalištem spojeno sa Estorilom. Ovo mondensko letovalište koje se nalazi 25 km zapadno od Lisabona, zbog velikog kazina poredi se sa Monte Karlom. Poznat po velikom broju golf terena, luksuznih hotela, Estoril zajedno sa Kaškaišem čini lisabonsku rivijeru. Povratak u Lisabon. Noćenje.

  3. dan (petak, 29. april 2016.) LISABON – OBIDOŠ – ALKOBASA – BATALJA – NAZARE – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni izlet “Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare”, prilika da se upozna centralni deo Portugalije. Obidoš je najlepši i najbolje očuvan srednjovekovni grad u zemlji i u potpunosti je opasan tvrđavom visokom 13 metara a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „grad venčani poklon“ jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kućicama prekrivenim cvećem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvećoj crkvi u čitavom Portugalu iz 12. i 13. veka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije – kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotičkim reljefnim skulpturama u istoriji portugalske umetnosti. U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobede, najveće remek-delo portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem 14. veka nakon portugalske pobede nas Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko mesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, danas živopisno i užurbano turističko mesto sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Povratak u Lisabon. Noćenje

  4. dan (subota, 30. april 2016) LISABON Doručak. Celodnevni izlet na južnu obalu reke Težo-Almadu, prilikom koga se posećuje statua Hrista. Prelaskom na južnu stranu reke Težo preko jednog od najviših mostova u Evropi dolazi se do statue Hrista koja je građena po uzoru na mnogo poznatiji spomenik Hrista u Rio de Ženeiru a u znak zahvalnosti Portugalaca jer su bili pošteđeni strahota Drugog svetskog rata. Sa vrha statue visoke 28m, a postavljene na 82m visokom postolju vidi se most 25. april i tok čitave reke Težo kroz Lisabon. Put se nastavlja ka mestu Azeitao gde se nalazi poznata portugalska vinarija Jose Maria Fonseca koja neguje tradiciju proizvodnje vina dužu od 200 god i koja je naročito poznata po svojim muskatnim vinima. Zahvaljujući povoljnoj klimi, različitim sortama grožđa i vekovnoj umešnosti vinara, portugalska vina se svrstavaju među najpoznatija u svetu, a prilikom posete vinariji organizovana je i degustacija. U nastavku putovanja se obilazi fabrika keramike tj. poznatih Azuležos pločica. U nastavku, odlazak do outlet shopping centra FREEPORT gde je predviđeno slobodno vreme za kupovinu. Povratak u Lisabon preko drugog najdužeg mosta u Evropi – mosta Vasko da Gama. Uveče, fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim običajima u raznim oblastima Portugala. Noćenje.

  5. dan (nedelja, 1. maj 2016) LISABON Doručak. Slobodan dan, prilika za posetu i obilazak Parka nacija, komercijalne i rezidencijalne četvrti Lisabona koja je doživela veliku transformaciju povodom održavanja Svetske izložbe Expo 98 – najvećeg zatvorenog okeanarijuma u Evropi (ulaznica je oko 13 evra); ili vožnju žičarom sa panoramskim pogledom na most Vasko da Gama, najduži most u Evropi dužine 17 kilometara. Noćenje.

  6. dan (ponedeljak, 2. maj 2016.) LISABON – FRANKFURT – BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Poletanje za Frankfurt u 15.45 (let LH 1169). Dolazak u Frankfurt u 19.45 sati. Nastavak putovanja za Beograd u 22.05 (let LH 1410). Dolazak u Beograd u 23.50 sati.

 • CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 419 evra

  Doplata za jednokrevetnu sobu je 110 evra.

  U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO:
  avionski prevoz na relaciji Beograd – Frankfurt – Lisabon – Frankfurt – Beograd (prevoznik Lufthansa),
  smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim sobama (5 noćenja sa doručkom),
  transferi autobusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma u Lisabonu prema programu,
  panoramsko razgledanje Lisabona, 
  usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

  U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO:
  aerodromske takse (oko 194 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili u poslovnicama ovlašćenih subagenata),
  fakultativni izleti,
  ulaznice na lokalitetima i posete,
  međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

  USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
  Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, na dan uplate.
  Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.
  Plaćanje može biti:
  1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun agencije
  2) Uplatom na rate bez kamate – akontacija u gotovini (40%), a ostatak čekovima do 5 jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu).

 • ● Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Sintra i Lisabonska rivijera”. Cena: 55 evra. U cenu je uključena ulaznica za Nacionalnu palatu u Sintri i usluge vodiča.

  ● Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Obidoš, Alkobasa, Batalja i Nazare”. Cena: 60 evra. U cenu je uključena ulaznica za manastir u Batalji i usluge vodiča.

  ● Fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom. Cena: 55 evra. U cenu je uključen transfer do restorana taksijem i večera.

  ● Celodnevni fakultativni izlet autobusom-obilazak statue Hrista, vinarija i outlet centar. Cena: 37 evra. U cenu je uključena karta za lift za Hristovu statuu, i ulaznica za vinariju sa degustacijom.

  Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Lisabonu, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene.

 • Hotel VIP EXECUTIVE SUITES DO MARQUES***+ Lisabon, Duque de Loule, 45, telefon:+351 213 510480, www.viphotels.com

  Hotel se nalazi u istorijskom centru grada, udaljen oko 150 metara od Trga Markeš de Pombal gde je i najbliža metro stanica i 6 km od aerodroma. Sobe imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, mini bar, kupatilo, sef (uz depozit), WiFi internet (uz doplatu). Doručak je u hotelskom restoranu po principu samoposluživanja.

  ● Organizator zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

 • ADD_CONTENT_HERE