Letovanje 2023: Grčka, Turska, Italija, Egipat, Emirati, putovanja Evropom, ceo svet!
Putuj - vidi - živi!

1.dan 

Polazak iz Novog Sada u 07 časova sa parkinga sa parkinga Železničke stanice ispred stare lokomotive. Polazak iz Beograda sa parkinga Sava Centra u 08.30 časova. Vožnja prema Grčkoj, sa usputnim pauzama. Dolazak u večernjim časovima u Jerisos ili Uranopolis u zavisnosti od raspoloživosti smeštaja u hotelu. Noćenje.

jerisos

 

2.dan 

Doručak u hotelu. U 9.50 časova ukrcavanje na brod i polazak na Svetu Goru Atonsku. Oko 11 časova pristajanje u Hilandarsku luku Jovanjica. Po iskrcavanju, prevoz autobusom do manastira Hilandar. Nakon smeštaja u manastirskom konaku, šetnja (oko 3km) i obilazak manastirskog kompleksa i obilazak Hrusije, Samarije, pirga sv. kralja Milutina i Skita sv. Vasilija na obali mora. Odlazak do grčkog manastira Esfigmen i poseta pećini sv. Antonija Pečerskog, osnivača Pečerske lavre u Rusiji. Šetnja kroz novi hilandarski vinograda. Povratak u manastir, večernja služba u okviru koje se iznosie i celivaju svete mošti. Poklonjenje i celivanje čudotvorne ikone Bogorodice Trojeručice i prusustvovanje čitanju akatista ikoni presvete Bogorodice Trojeručice, zatim poseta bogatoj Hilandarskoj riznici gde se između ostalog nalaze ikone presvete Bogorodice Odigitrije, Hristos Pantokrator i ostale svete ikone iz srednjeg veka. Večera u trpezariji sv.kralja Milutina. Noćenje.

atos

 

3.dan 

U ranim jutarnjim satima bogosluženje sa bratstvom manastira Hilandara, a posle Liturgije zajednički ručak u trpezariji sv. kralja Milutina. Posle kraćeg odmora obilazak i razgledanje manastirskih svetinja: bunar Svetog Save, loza Svetog Simeona, kosturnica i Grobljanska crkva, knjižara manastira u kojoj se mogu kupiti Hilandarska izdanja knjiga, tamjan, ikone ,sveće, vino i drugo. U 12,20 sati, polazak iz Hilandara za luku Jovanjica, plovidba do Uranopolisa i izlazak sa Svete Gore. Dolazak u ranim popodnevnim satima do Kakova, metoha manastira Hilandara, koji se nalazi u neposrednoj blizini primorskog mesta Jerisos. Osveženje u metohu uz ratluk i kafu sa obilaskom manastirskog imanja i crkve. Po prelasku makedonske granice, kod Đevđelije, u Mrzencima fakultativno večera u restoranu “Javor – Agapi”. Potom nastavak puta ka Srbiji.

Hilandar-south-west

 

4.dan 

Dolazak u Beograd i Novi Sad u ranim jutarnjim časovima, u zavisnosti od uslova na granicama.

Minimalan broj putnika za realizaciju programa je: 15 osoba

Svi navedeni tremini počinju u petak i završavaju u ponedeljak izuzev polaska u novembru koji počinje u subotu i završava u utorak!