Letovanje 2023: Grčka, Turska, Italija, Egipat, Emirati, putovanja Evropom, ceo svet!
Putuj - vidi - živi!

 

  OVO PUTOVANJE NIJE AKTIVNO   

1. dan,
Polazak iz Novog Sada u 16 časova sa parkinga Železničke stanice kod stare lokomotive. Polazak iz Beograda sa parkinga Sava Centra u 17.30 časova. Vožnja prema Grčkoj, sa usputnim pauzama.sv dimitrije
2. dan,
Dolazak u ranim jutarnjim časovima Solun (oko 7 časova). Obilazak crkve svetog Dimitrija sa poklonjenjem njegovim moštima. Slobodno pre podne do 10, 30 časova. Obilazak srpskog vojnog groblja Zejtinlik. Oko 11,30 polazak za Jerisos sa usputnim obilaskom gradića Arnea i Stagira i pauzom za ručak u Prodromosu.
Oko 17 časova pauza uz kafu i ratluk na metohu manastira Hilandar, Kakovo, 7 km od Jerisosa.
Popodne smeštaj u hotelu u Jerisosu. Dogovor oko hodočašća na Svetu Goru i podela hodočasnika u grupe. Slobodno veče i noćenje.
jerisos

3. dan,
U 9.50 časova ukrcavanje na brod za polazak na Svetu Goru Atonsku.

Oko 11 časova pristajanje u Hilandarsku luku Jovanjica. Po iskrcavanju, prevoz autobusom do manastira Hilandar. Nakon smeštaja šetnja (3km) obilazak manastirskog kompleksa do Hrusije, Samarije, pirga sv.kralja Milutina i Skita sv.Vasilija na obali mora. Obilazak manastira Esfigmen i poseta pećini sv. Antonija Pečerskog, osnivača Pečerske lavre u Rusiji. Šetnja kroz novi hilandarski vinograd. Povratak u manastir, večernja služba u okviru koje će se iznositi i celivati svete mošti. Poklonjenje i celivanje čudotvorne ikone Bogorodice Trojeručice i prisustvovanje čitanju akatista ikoni presvete Bogorodice Trojeručice, večera u trpezariji sv. kralja Milutina. Noćenje.
hilandar
4. dan,
U ranim jutarnjim satima prisustvujemo bogosluženju sa bratstvom manastira Hilandara, a posle službe zajednički ručak u trpezariji sv. kralja Milutina. Posle kraćeg odmora obilazak i razgledanje manastira: bunar Svetog Save, loza Svetog Simeona, kosturnica, knjižara manastira u kojoj se mogu kupiti Hilandarska izdanja, knjige, tamjan, ikone, sveće, vino i slično. U 10,20 prevoz do luke Jovanjica ukrcavanje na brod i plovidba do luke Dafne. Po iskrcavanju prevoz autobusom do središnjeg i glavnog mesta Svete Gore Kareje. Smeštaj u Hilandarskom konaku ili Sent Andrejskom Skitu. obilazak Kareje, Protatske crkve i manastira Kutlumuš u neposrednoj blizini.Popodne obilazak Isposnice Sv. Save, Burazerskog skita, kelije Sv. Jovana Zlatoustog i Paterice. Noćenje
5. dan,
U ranim jutarnjim satima prisustvujemo bogosluženju sa bratstvom Sent Andrejskog Skita i zajednički ručak. Plovidba do Uranopolisa. Okupljanje u Jerisosu, osveženje i u dolazak u popodnevnim satima do Kakova, metoha manastira Hilandara po blagoslov za put.
uranopolis
6. dan,
Dolazak u Beograd i Novi Sad u ranim jutarnjim časovima, u zavisnosti od uslova na granicama.
PROGRAM ZA ŽENE
I dok muškarci borave na Svetoj Gori žene i imaju svoj bogat program. Pored svakodnevne mogućnosti da borave na Kakovu organizovan je i obilazak manastira Svete Lidije kod Asprovalte, manastira Ormilija, Pećinske kapele Svetog Pavla, Uranopolisa sa obilaskom graničnog zida sa Svetom Gorom i najlepši izlet krstarenje brodom duž Svete Gore sa pogledom na osam manastira, brojne kelije i svetogorske Pustinje Karulje u podnožju planine Atos. Tri noći u Jerisosu.