Letovanje 2023: Grčka, Turska, Italija, Egipat, Emirati, putovanja Evropom, ceo svet!
Putuj - vidi - živi!

OVO PUTOVANJE NIJE AKTIVNO

PODVIŽNIČKI USPON NA PLANINU ATOS 2033 m/n

Program

1. dan 
Polazak iz Novog Sada u 6.00 časova sa parkinga železničke satanice ispred Pravoslavnog udruženja „Sveti Sava“. Polazak iz Beograda sa parkinga Centra „Sava“ u 7.00 časova. Vožnja prema Grčkoj, sa usputnim pauzama. Dolazak u večernjim časovima na Metoh Kakovo. Konak u Metohu ili Hotelu.

OuranoupoliNew1

2. dan
Nakon doručka u 9.50 časova ukrcavanje na brod i polazak na Svetu Goru Atonsku. Oko 11 časova pristajanje u Hilandarsku luku Jovanjica. Po iskrcavanju, prevoz autobusom do manastira Hilandar. Nakon smeštaja u manastirskom konaku, šetnja (oko 3km) obilazak manastirskog kompleksa sve do Hrusije, Samarije, pirga sv. kralja Milutina i Skita sv. Vasilija na obali mora. Odlazak do manastira Esfigmen i poseta pećini sv. Antonija Pečerskog, osnivača Pečerske lavre u Rusiji. Šetnja kroz novi hilandarski vinograd. Povratak u manastir, večernja služba u okviru koje će se iznositi i celivati svete mošti. Poklonjenje i celivanje čudotvorne ikone Bogorodice Trojeručice i prusustvovanje čitanju akatista ikoni presvete Bogorodice Trojeručice, zatim poseta bogatoj Hilandarskoj riznici gde se između ostalog nalaze ikone presvete Bogorodice Odigitrije, Hristos Pantokrator i ostale svete ikone iz srednjeg veka. Večera u trpezariji sv. kralja Milutina. Noćenje.

hilandar, sveta gora

 

3. dan
U ranim jutarnjim satima bogosluženje sa bratstvom manastira Hilandara, a posle Liturgije zajednički ručak u trpezariji sv. kralja Milutina. Posle kraćeg odmora obilazak i razgledanje manastirskih svetinja: bunar Svetog Save, loza Svetog Simeona, kosturnica i Grobljanska crkva, knjižara manastira u kojoj se mogu kupiti Hilandarska izdanja knjiga, tamjan, ikone ,sveće, vino i drugo. Prva opcija u 9.00 časova, polazak iz Hilandarske luke od strane Jerisosa ka Velikoj Lavri ili Vatopedu. U slučaju da brod ide do Vatopeda odlazak minibusom od Vatopeda do Prodroma. Druga opcija polazak iz Hilandara za luku Jovanjica i ukrcavanje u brod za luku Dafne, u luci Dafne ulazak u autobus i odlazak do Kareje. Iz Kareje minibusom odlazak do Velike Lavre. Od Lavre pešačenje do Prodroma.Nakon zajedničke večere konak u Prodromu.

velika lavra detaljvelika lavra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. dan
Polazak u ranim jutarnjim časovima prema vrhu Atosa. Do vrha Atosa penje se stazom sa neprekidnim usponom dugom oko 15 kilometara na nadmorsku visinu od 2033 m. Vreme penjanja zavisi od sposobnosti hodočasnika i može trajati 7-12 časova. Duže pauze kod rsakrsnice KRST na 800 n/m i kapele PANAGIJA ma 1500 n/m. Smeštaj na samom vrhu Atosa u kapeli PREOBRAŽENjA. Noćenje.

atos vrh

 

5. dan
Ukoliko se tog dana u kapeli nalazi neko od jeromonaha, u ranim jutarnjim časovima moguće je doživeti i nebesku liturgiju na najvišem vrhu pravoslavlja. Povratak sa Atosa. Silazak traje oko 5 sati i u zavisnosti od vremenskih uslova spušta se do manastira Sv. Pavla gde se i noći, sa prethodnom večerom.

atos uspon

6. dan
Nakon liturgije i ručka ulazi se na brod i odlazi do luke Dafne a odatle do Urnopolisa odakle se posle kraće pauze kreće ka Srbiji.

atos zvono

7. dan, sreda
Dolazak u Beograd oko 03.00 ujutru , a u Novi Sad oko 04.00 časova ujutru.