Letovanje 2017: Grčka, Turska, Italija, Egipat, Emirati, putovanja Evropom, ceo svet!

PARALIJA – METEORI – ATINA – EPIDAURUS – MIKENA – OLIMPIJA – DELFI – SOLUN

Autobusom
8 dana / 7 noćenja
20. oktobar 2016.
 

 

PROGRAM PUTOVANJA
1. dan   BEOGRAD – PARALIJA

Sastanak putnika na parkingu ispred Centra Sava (sa savske strane) u 06.30 h. Polazak autobusa u 07.00 h. Vožnja teritorijom Srbije. Prelazak granice sa Makedonijom kod Preševa. Nastavak vožnje kroz Makedoniju do graničnog prelaza kod Djevdjelije.Kraći odmori tokom puta. Vožnja kroz Grčku do Paralije. Dolazak u hotel u popodnevnim satima. Smeštaj i noćenje.

2. dan    PARALIJA – METEORI – ATINA
Doručak. Polazak autobusom prema gradiću Kalambaka  i nepristupačnim stenama koje štrče iz ravnice a na čijim su vrhovima sagradjeni manastiri. Ime Meteori znači „visoko lebdeći“ što postaje očigledno već na prilazu. Isposnici su još u 9. veku bežali u osamu ovog stenovitog sveta. Na visokim, glatkim i uspravnim stenama koje se uzdižu iz doline Tesalije u 14. i 15. veku sagradjeni su manastiri. Gradjevine na stenama služile su usamljenicima kao skloništa od osvajača i kao mesta za molitve. Manastir Veliki Meteori (koji se obilazi), na steni visokoj 623 metra, najveći je i najviši a isposnička pećina njegovog osnivača može se i danas posetiti. Nastavak putovanja prema Atini. Dolazak u poslepodnevnim satima. Smeštaj u hotelu i noćenje.

3. dan   ATINA
Posle doručka polazak na  razgledanje Atine,  prestonice Grčke, metropole  stare preko 3000 godina koja asocira na mesto gde je rodjena demokratija i koje je podarilo čovečanstvu neprocenjiv izvor ideja, teorija, znanja i filozofskih misli.  Panoramsko razgledanja grada: trgova Omonija i Sintagma, zgrade Parlamenta iz 1842. godine, nacionalnog parka sa egzotičnim rastinjem, Numizmatičkog muzeja u kući Hajnriha Šlimana, ostataka Hadrijanove kapije i Zevsovog hrama iz rimskog perioda i antičkog stadiona Kalimarmaro rekonstruisanog za potrebe Olimpijskih igara 1896. godine. Obilazak Akropolja, kultnog mesta antičke Atine  sa savršenim ostvarenjima najpoznatijih vajara: raskošnog Partenona posvećenog boginji Atini, Erehtejona, tanane gradjevine jonskog stila na mestu nekadašnjeg dvora kralja Erehteja I i malog hrama Nike „sasečenih krila“. Povratak u hotel. Slobodno posle podne. Noćenje.

4. dan   ATINA
Doručak. Slobodan dan za individualne posete i razgledanja. Noćenje

5. dan   ATINA – EPIDAURUS – MIKENA – OLIMPIJA
Doručak. Odlazak do Epidaurusa, gradića na Peloponezu sa čuvenim pozorištem čije je gledalište usečeno u brdo i gde svi posetioci, od prvog do 53. reda, imaju istu čujnost. Tajna njegova akustike ni posle 24 veka nije otkrivena. Sagradio ga je Poliklet Mladji u 4. veku p.n.e., a  akustika se najčešće povezuje sa neobičnim strujanjem vazduha. Danas, tokom letnjeg festivala, u njemu nastupaju samo velikani muzike i pozorišne scene iz celog sveta. Nastavak vožnje prema Mikeni, najstarijem gradu na tlu Evrope čiju arhitekturu poznajemo po kiklopskim zidovima, po kompleksu palata i po okruglim, kupolastim i četvrtastim grobovima. Obilazak: „ mikenskog grada“, „kruga grobnica“, „Lavlje kapije“i „Atrejeve riznice“. Nastavak putovanja do drevne Olimpije. Po dolasku, smeštaj u hotelu i noćenje.

6. dan  OLIMPIJA – DELFI
Doručak. Olimpija je grad na severozapadu Peloponeza u kom su 776 godine p.n.e. organizovane, u čast boga Zevsa, prve Olimpijske igre. Tamo su održavane sve do 393 godine, kada ih je rimski car Teodosije I ukinuo kao „paganske običaje“. U Olimpiji su i sada vidljivi ostaci stadiona kao i kultnih hramova sagradjenih u čast boga Zevsa i njegove žene Here. Najviše divljenja je ipak izazivao Zevsov kip od zlata i slonovače koji je oko 435 godine p.n.e. izgradio atinski vajar Fidija. Razgledanje arheološkog prostora i muzeja sa remek-delima antičke skulpture. Vožnja  teritorijama Ahaje i Fokide, prelaz mosta Rio – Antirio i uspon uz planinu Parnas do legendarnih Delfa. Nakon dolaska, smeštaj i noćenje.

7. dan  DELFI – SOLUN
Doručak. Delfi su fokidski grad u kom je nikao kult boga Apolona. Njegova sveštenica Pitija sedela je na tronošcu u unutrašnjem delu Apolonovog hrama. Jednom mesečno padala bi u trans i u prisustvu sveštenika saopštavala nerazumljive božanske poruke koje su potom sveštenici pretvarali u dvosmislene stihove.Oni zadovoljni odgovorima, vraćali su se u Delfe i za uzvrat,  ostavljali darove, većinom spomenike posvećene pobednicima koji su stajali ili u riznicama ili pod otvorenim nebom na Svetom putu. Neki od tik sačuvanih darova, izloženi su u delfskom muzeju.  Razgledanje arheološkog prostora i muzeja. Nastavak puta autobusom prema Solunu. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotelu i noćenje. 

8. dan SOLUN…
Doručak. Solun je grad svih sezona i svih ukusa, savremeni megapolis sa aktivnim trgovačkim i kulturnim životom. Spomenici potiču iz različitih epoha, od antičkih eksponata do vizantijskih crkava. Panoramsko razgledanje: Crkve Svetog Dimitrija, Bele kule, Galerijusovog slavoluka, Rotonde i Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku. Slobodno vreme. U 13.00 h polazak za Beograd. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima. 

CENA ARANŽMANA : 425 € 
Doplata za jednokrevetnu sobu  80 € (isključivo na upit)
Cene putovanja su iskazane u evrima.
Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu Banke Intesa na dan uplate.

 

U cenu putovanja je uračunato:
prevoz modernim turističkim autobusom (klima, TV, DVD) prema programu, bez usluga pića, hrane i dr. tokom vožnje
smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelima sa 3*, na bazi noćenja sa doručkom
sva razgledanja i ulaznice za lokalitete predvidjene programom putovanja
usluge vodiča agencije i lokalnog vodiča
troškovi organizacije i realizacije putovanja.
U cenu putovanja nije uračunato:
međunarodno putno zdravstveno osiguranje
usluge koje nisu naznačene u programu putovanja
individualni troškovi
doplata za jednokrevetnu sobu ( na upit)

grcka-mit2